Facebook
Twitter
Προσθήκη στα Αγαπημένα
RSS
Εγγραφή μέλους
Συνάντηση Μανιατών στον Πειραιά: Ενιαίος Δήμος Μάνης PDF Εκτύπωση E-mail

ΜΑΝΗΠραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου συνάντηση Μανιατών, κοινωνικών και θεσμικών φορέων της Μάνης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, την οποία διοργάνωσε ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Σταθμού «Ελλάδα TV», κ. Αντώνης Φελούρης, με ομάδα πρωτοβουλίας. Σε αυτήν συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Πειραιά Στέλιος Γαϊτανάρος, μέλος της Ένωσης Απανταχού Μανιατών, από το Σκουτάρι της Μάνης, ο πρέσβης Ηλίας Κατσαρέας, ο Νίκος Μαντάγαρης από το Σύλλογο «Ευνομία» και ο καθηγητής Γιάννης Λεκάκος.
Θέμα της συνάντησης ήταν η ένωση της Μάνης σε ενιαίο Δήμο εν όψει του προγράμματος «Καλλικράτης», ενώ είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι από 60 περίπου Εκπολιτιστικούς Συλλόγους της Μάνης, Μανιάτες καθηγητές Πανεπιστημίου, όπως και ο κ. Γουδής, ο κ. Χαραμής κ.ά., καθώς και πολλές ακόμα προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Επίσης, συμμετείχαν: ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νιώτης, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Γρηγοράκος, Αποστολάκος και Δαβάκης, οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Καρύδης και Μιχαλολιάκος, καθώς και ο βουλευτής κ. Βορίδης.
Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης η συζήτηση άναψε για τα καλά και όλοι οι παρευρισκόμενοι τάχθηκαν αναφανδόν και με θέρμη υπέρ της ένωσης όλης της Μάνης σε ένα Δήμο, ως προϋπόθεση επιβίωσής της, με γεωγραφικά όρια τα ιστορικά όρια της Μάνης, που ταυτίζονται με τα σημερινά εκκλησιαστικά της όρια. Το ίδιο έκαναν και οι παρευρισκόμενοι βουλευτές, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν το δίκαιο αίτημα για την άρση της διχοτόμησης της Μάνης, που επιβλήθηκε το 1937, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν υπ’ όψιν και τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των υφισταμένων Δήμων της Μάνης.
Διαβάστηκαν, επίσης, σχετικές επιστολές υποστήριξης, όπως του κ. Λυκούργου Γαϊτανάρου, της κας Αθηνάς Ξανθάκη κ.ά.
Εισηγητής του θέματος για την ένωση της Μάνης ήταν ο κ. Στέλιος Γαϊτανάρος και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης ο κ. Νίκος Μαντάγαρης.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή από όλους τους παρευρισκόμενους δύο ψηφισμάτων, ένα για την ένωση της Μάνης και ένα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Στ. Γαϊτανάρος
Μεταξύ άλλων, ο εισηγητής Στ. Γαϊτανάρος ανέφερε: «Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που προωθεί η κυβέρνηση με το “Πρόγραμμα Καλλικράτης”, είναι μια ιστορική ευκαιρία για την αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας που υπέστη η Μάνη, χωρίς να ερωτηθούν οι κάτοικοί της, από το καθεστώς Μεταξά το 1937, με τη διαίρεσή της –διχοτόμηση – σε Λακωνική και Μεσσηνιακή. Μόνο εκκλησιαστικά εξακολουθεί να είναι ακόμα ενωμένη.
Αλλά και πρόσφατα, με το πρόγραμμα Καποδίστριας, η Μάνη υπέστη και νέο κατακερματισμό με την αφαίρεση από το Δήμο Αβίας και την ένταξη στο Δήμο Καλαμάτας των δημοτικών διαμερισμάτων της ιστορικής Βέργας και της Μικρής Μαντίνειας. Και δικαίως, ο δήμαρχος Αβίας ζητά σήμερα την επιστροφή τους, γιατί ιστορικά και πολιτισμικά ανήκουν στη Μάνη.
Είναι, λοιπόν, μια ιστορική ευκαιρία να διεκδικήσουμε δυναμικά και συντονισμένα αυτό που αποτελεί όραμα κάθε Μανιάτη και Μανιάτισσας.
Τη διοικητική ένωση της κατακερματισμένης Μάνης και τη διοικητική επαναθεμελίωσή της, με τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού και βιώσιμου Δήμου, που θα περιλαμβάνει όλη τη Μάνη και θα φέρει τ’ όνομά της: «ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΗΣ».
Ο προτεινόμενος Δήμος Μάνης θα προσδιορίζεται γεωγραφικά από τα ιστορικά όρια της Μάνης, τα οποία ταυτίζονται με τα εκκλησιαστικά όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Γυθείου, Οιτύλου και Ζαρνάτας. Ο νέος Δήμος θα ενσωματώσει τους υφιστάμενους Δήμους Σμήνους, Γυθείου, Ανατολικής Μάνης, Οιτύλου, Λεύκτρου και Αβίας, καθώς και τα δημοτικά διαμερίσματα Βέργας και Μικρής Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, οι λόγοι που θεμελιώνουν και επιβάλλουν την υιοθέτηση της πρότασής μας είναι:

1. ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ:
Η Μάνη αποτελεί μία και μοναδική ιστορική και πολιτισμική οντότητα και μία ενιαία ανθρωπογεωγραφική ενότητα του ελλαδικού χώρου ως “ανοιχτή πόλη”, από τους προϊστορικούς μέχρι και τους νεότερους χρόνους.

2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ
Το φυσικό περιβάλλον της Μάνης, τοπίο λιτότητας αλλά και πλούσιας βιοποικιλότητας, άγριας – αντρίκειας όπως λέμε – ομορφιάς, αλλά και μεσογειακής λεπτότητας, φορτωμένο με ιστορικές μνήμες και διάσπαρτα μνημεία του μεσαιωνικού και νεότερου ελληνισμού, έχει μοναδικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το υπόλοιπο φυσικό ελληνικό περιβάλλον. Η εσωτερική μετανάστευση των κατοίκων της Μάνης προς τα οικονομικά κέντρα της χώρας και, ως εκ τούτου, η δημογραφική εξασθένησή της, την προστάτευσε από το πρώτο κύμα της τουριστικής εισβολής των δεκαετιών  ’60 και ’70, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί τη μικρότερη συγκριτικά καταστροφή του φυσικού της περιβάλλοντος, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αυτό το οικολογικό απόθεμα της Μάνης χρήζει άμεσης προστασίας από την αναγκαία τουριστική διεύρυνση, που αποτελεί βασική αναπτυξιακή προσδοκία και προοπτική οικονομικής της ανασυγκρότησης. Η στροφή, επομένως, στον τουρισμό, ως βιοτική ανάγκη του πληθυσμού της, πρέπει να γίνει με αυστηρή αντιστοίχηση στη φυσική και ιστορική ποιότητα, στη φυσική και ιστορική ιδιοπροσωπεία της Μάνης.
Αυτή η αναγκαιότητα, που αποτελεί όρο επιβίωσης της Μάνης, φρονώ ότι εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα μόνο εάν διοικείται από έναν ΟΤΑ.

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ
Οι αναπτυξιακοί πόροι κατανέμονται μέχρι σήμερα ανισομερώς και άδικα από τους δύο Νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας σε βάρος της Μάνης, γεγονός που συντελεί αποφασιστικά – μαζί και με άλλους παράγοντες – στη χρόνια υπανάπτυξη της περιοχής. Αυτό πρέπει κάποτε να τελειώσει, ώστε να παύσει η Μάνη να είναι ο φτωχός συγγενής των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της περιοχής, της Σπάρτης και της Καλαμάτας.
Έτσι, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα για λογαριασμό όλης της Μάνης βασικά δυσεπίλυτα προβλήματα υποδομών (οδικοί άξονες σύνθεσης περιοχών, διαχείριση υδάτινων πόρων, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης κ.ά.), καθώς και κοινή διαχείριση των απορριμμάτων και των μονάδων βιολογικών καθαρισμών.
Η αξιοποίηση, επίσης, του ονόματος της Μάνης, που ενσωματώνει την ιστορία, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τις παραδόσεις και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής, είναι “σήμα κατατεθέν” - Brand name –, με τεράστια απήχηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ελληνικές παροικίες της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Καναδά και της Ευρώπης.
Οι προοπτικές και οι δυνατότητες που μπορεί να δημιουργηθούν για κάθε είδους ανταλλαγές στον πολιτιστικό, στον τουριστικό, στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα με την αξιοποίηση του ονόματος της Μάνης και των μανιάτικων προϊόντων ως ΠΟΠ, είναι, πράγματι, απεριόριστες.
Το “Πρόγραμμα Καλλικράτης” είναι μια ιστορική ευκαιρία, όπως πιο πάνω αναφέραμε, αλλά ταυτόχρονα είναι μια πρόκληση για όλους τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες και, κυρίως, για τους μόνιμους σήμερα κατοίκους της Μάνης, οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, έχουν τον πρώτο λόγο.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο και η πρόκληση μπροστά μας. Τα Δημοτικά Συμβούλια Σμήνους, Γυθείου, Ανατ. Μάνης, Οιτύλου, Λεύκτρου και Αβίας, καθώς και τα μανιάτικα Διαμερισματικά Συμβούλια Βέργας και Μικρής Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας, καλούνται να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες για την ένωση ή όχι της Μάνης σε ένα Δήμο. Για τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της Μάνης και την προοπτική της αειφόρου ανάπτυξής της ή την εγκατάλειψή της στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας και στον καθένα μας ξεχωριστά».
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
 

Είσοδος μελών 

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας ΔΩΡΕΑΝ στον κατάλογό μας
dorean_kataxorisi

 

 

 

 

© 2005-2010 Kalamata Online - Ο Ηλεκτρονικός οδηγός της Καλαμάτας - Email: info@kalamataonline.gr

Conexus


JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval