Άδεια από τουρίστες η Μεσσηνία. Οικονομικό κραχ οι επαγγελματίες του χώρου! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() Μάνη, Πυλία αλλά και Τριφυλλία νοιώθουν την μεγαλη κρίση. Άδεια η Φοινικούντα, η Πύλος και η Κορώνη, ίδιες εικόνες σε Στούπα, Καρδαμύλη, όλα πολύ κατω σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη χειρότερα τα πράγματα στην περιοχή της Κυπαρισσίας και όλα αυτά σε μια εποχή που οι τουρίστες παραδοσιακά ήταν ξένοι και όχι Ελληνες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση περισσότερο από κάθε άλλον. Δηλαδή τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που παραδοσιακά είναι οι μήνες των Ελλήνων τι θα γίνει; Ακόμη και οι εκλογές λειτουργούν αρνητικά καθώς μια Ελληνική οικογένεια αναγκάζεται να μετακινηθεί δύο φορές στην επαρχία καταναλώνοντας έτσι τα χρήματα που ενδεχομένως θα του έδιναν την ευκαιρία να κάνει ένα τουριστικό τετραήμερο την θερινή περιοδο.
Αγωνία και προβληματισμός λοιπόν επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά της χώρας για την πορεία της φετινής χρονιάς. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των κρατήσεων στους εν Ελλάδι τουριστικούς προορισμούς. Ειδικότερα, όπως τονίζεται τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.
Ειδικότερα: • Κέρκυρα, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%. • Κρήτη: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%. • Κυκλάδες: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%. • Κως: μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες, ευτυχώς, ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις. • Πελοπόννησος, μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%. • Χαλκιδική μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30%. Σημειώνεται πως ο συνήθης αριθμός κρατήσεων, αυτήν την εποχή, σε επίπεδο επικράτειας, ανέρχονται στο επίπεδο των 110.000 κρατήσεων ημερησίως. Εύκολα επομένως μπορεί να γίνει αντιληπτή η απώλεια εσόδων για τη χώρα, στην περίπτωση που, τελικά, οι «διαφυγούσες» κρατήσεις κατευθυνθούν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, επισημαίνει ο ΠΟΞ. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη, «αυτήν τη στιγμή, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους “κινδύνους” ή “απειλές”». Επιπρόσθετα, ο ΠΟΞ σημειώνει ότι «είναι ομοίως επιτακτική η ανάγκη, στο πλαίσιο της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Ο τουρισμός της Ελλάδας αργοσβήνει», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρι
Πτώση που αγγίζει το 30% έως 40% στις τουριστικές κρατήσεις για την Ελλάδα επισημαίνει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), εξαιτίας της πολιτικής ρευστότητας που διαδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.
«Ο τουρισμός της Ελλάδας αργοσβήνει», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, κοινοποιώντας τη στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και καλώντας τους να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. «Η τουριστική Ελλάδα σήμερα έχει εγκαταλειφθεί από τους πολιτικούς, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για τη φετινή τουριστική περίοδο», τονίζει, αναφερόμενη στην αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό, με αναφορές στα επεισόδια στην Αθήνα, τις απεργίες «και τα κλειστά μουσεία μετά τις 14.30 το μεσημέρι με απόφαση των κυβερνώντων σε μία χώρα που περιμένει να ζήσει από τον τουρισμό». Μέσα σε όλα τα αρνητικά «έρχεται να προστεθεί και η ακυβερνησία για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τον φόβο του εν δυνάμει επισκέπτη». (Πηγή: messinea.gr)
|